Blauwe Planeet

klimaat ecologisme socialisme

Geredigeerde en ingekorte versie Bol.com: 25-09-2019

Blauwe planeet
(niet groen)

De visie van een klimaatdissident

Vaclav Klaus 2010, Aspekt (Ned. vertaling)

Ecologisme ontzenuwd

Waardering: * * * *

Marjan Waldorp

Met "Blauwe Planeet (niet groen) heeft Vaclav Klaus een heel interessant boekje geschreven. Ondanks het feit dat de oorspronkelijke uitgave in 2007 verscheen, is het nog steeds heel actueel! Mijn enige kritiek is, dat Vaclav Klaus in zijn schrijfstijl nogal van de hak op de tak springt. Dat maakt het soms lastig snel vat op de essentie te krijgen.

Vaclav Klaus begint zijn boek met een ongenadige beschouwing van de ecologistische beweging. Alergisch voor alles wat de vrijheid van de mens bedreigt -een groot deel van zijn leven ging hij gebukt onder het communistische juk- doorziet Vaclav Klaus de dirigistische anti-kapitalistische ideologie achter het ecologisme.

Het ecologisme is een wereldbeschouwing, die radicaal en tegen elke prijs (dus ook de beperking van de vrijheid van het individu en het verlies van mensenlevens) de wereld volledig wil veranderen: de mens, zijn gedrag, de maatschappelijke orde, het waardesysteem, alles! Volgens Vaclav Klaus is het debat over milieu en klimaat plaatsvervangend voor het eigenlijke thema: de vrijheid van het individu.

Nog niet eerder heb ik zo'n heldere en scherpe analyse van het ecologisme gelezen!

Ex-president van Tsjechië Vaclac Klaus is professor in de economie. Met de bril op van de econoom prikt hij de redeneringen van de ecologisten door. Hij veegt de vloer aan met het voorzorgsbeginsel. De gigantische kosten die de maatregelen met zich meebrengen staan in geen verhouding tot de mogelijke schade als gevolg van de geringe opwarming van de aarde. Volgens Vaclav Klaus redeneren de ecologisten ook heel eenzijdig. De positieve effecten van de klimaatverandering negeren zij volledig. Volgens de ecologisten zijn zon en wind gratis. De enorme economische kosten van het landbeslag door zonne- en windenergie laten zij weg. Evenals de milieuschade van miljoenen dode volgels en vleermuizen.

Blauwe Planeet is een goede start voor wie zich in de klimaatproblematiek wil verdiepen. En een aanrader om het liberale denken aan te leren!

Vorige Bericht Volgende Bericht